1. Domov
  2. SSL certifikati
  3. Razlike med Let’s Encrypt in plačljivimi SSL

Razlike med Let’s Encrypt in plačljivimi SSL

V tem prispevku bomo opisali kakšne so razlike med popularnim Let’s Encrypt certifikatom ki je brezplačen in tistimi ki so plačljivi in izdani iz strani agencije za certifikate (Symantec, Sectigo in GeoTrust).

Kaj je Let’s Encrypt SSL?

Let’s Encrypt inicativa je bila narejena z namenom, da vsem uporabnikom omogoča preprosto ustvarjanje in nameščanje SSL certifikatov. Certifikat je brezplačen in velikokrat se uporabniki sprašujejo “Zakaj bi sploh naročil(a) plačljiv SSL certifikat, če lahko uporabim brezplačnega?“.

Brezplačen certifikat zagotavlja osnovno stopnjo šifriranja in ne vključuje prednosti kot plačljivi, ki so izdani iz strani CA. Med te prednosti se štejemo:

  • Veljavnost certifikata: Let’s Encrypt SSL certifikat velja le 90 dni in ga je potrebno večkrat letno podaljševati, medtem ko pa plačljivi certifikati veljajo med od 1 pa do 4 let.
  • Podpora: Ponudnik brezplačnega Let’s Encrypt certifikata ne nudi podpore. Ker gre za odprtokoden projekt, je to povsem razumljivo. V primeru težav s SSL certifikatom ste prepuščeni sami sebi.
  • Garancija: Pri brezplačnem certifikatu ni nobene garancije, medtem ko izdajatelji plačljivih certifikatov nudijo visoke garancije. Garancije so različne in so vezane ne vrsto certifikata in zneski se gibljejo od $10.000 do kar $1.750.000.
  • Preverjanje naročnika:  Let’s Encrypt uporablja osnovno preverjanje na osnovi domene (protokol ACME) za izdajo SSL certifikatov. Ponudniki plačljivih certifikatov uporabljajo dodatne varnostne postopke, da bi preverili ali so stranke dejansko osebe, za katere trdijo da so.

Izbrati plačljiv ali brezplačen SSL certifikat?

Izbira je odvisna predvsem od narave spletnega mesta. Če želite zavarovati preprosto osebno spletno stran ali blog, bo brezplačen SSL certifikat najverjetneje zadostoval. S takšno spletno stranjo namreč ne služite denarja, poleg tega pa tudi ne prihaja do prenosa občutljivih podatkov.

Če SSL certifikat potrebujete za spletno stran podjetja ali spletno trgovino, pa je uporaba plačljive SSL certifikata priporočljiva. Zaupanje obiskovalcev do vašega spletnega mesta bo večje, če boste namestili poslovni certifikat, saj bo pred njegovo izdajo opravljena preverba vašega podjetja.

Preverite našo ponudbo plačljivih SSL certifikatov.

Vam je bil ta članek v pomoč?

Sorodni članki

Potrebujete pomoč?
Ne najdete odgovora na vaše vprašanje?
PIŠITE NA PODPORO